به گزارش شهرآرانیوز؛ اینکه شیعه دو دهه به اسم فاطمیه در سوگ حضرت زهرا (س) اقامه عزا میکند و از مصائب آن بانو میگوید، صرفا بهدلیل نسبت فرزندی ایشان با رسول خاتم (ص) نیست، بلکه بهدلیل فقدان شخصیتی است که هنوز قدر آن ناشناخته مانده است و در اثرگذاریاش، ذریه سادات و نقشآفرینی آنها در نقاط عطف تاریخ کفایت میکند. درباره آن وجود مقدس و چرایی این همه شأن و عظمت با حجتالاسلاموالمسلمین حبیبا... فرحزاد، استاد حوزه و خطیب مذهبی، گفتوگو کردهایم.
شأن و جایگاه حضرت فاطمهزهرا (س) در عالم امکان بینظیر است؛ تنها بانویی که اگرچه پیامبر و امام نیست، همان شرافت، فضیلت و مرتبت انبیا و رتبه امامان و اولیای خدا در بالاترین درجات در وجودشان تجلی کرده است. بنا بر روایات، ایشان جز پیامبر اکرم (ص)، بر همه انبیا و جز امیرالمؤمنین (ع) بر همه ائمه (ع) افضل هستند و این مقام را خدای متعال به زهرایمرضیه (س) عطا کرده است.
از نظر شرافت، حسب و نسب، اول شخصیت عالم، پدر اوست. دوم شخصیت عالم، شوهر اوست. شخصیتهای بعدی فرزندان او هستند. بانویی مثل خدیجهکبری (س) سرور زنها مادرش بود، بهترینهای عالم در اطرافش بودند.
پیامبر اکرم (ص) بهعنوان شخصیتی که هیچ مبالغه و گزافی در سخنشان راه ندارد و هرگز از سر حب و بغض صحبت نمیکند: «ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوى» (نجم/۳) درباره فاطمهزهرا (س) میفرمایند: «اگر بنا بود همه خوبیهای عالم در خارج تجسم پیدا کند، فاطمهزهرا میشد» (فاطمهالزهرا، رحمانی، ص۱۰). یعنی سرچشمه همه خوبیها در ایشان جمع شده است و حتی رسول خدا (ص) درباره آن حضرت میفرمایند: «من از او بهره میبرم و استفاده میکنم» و نیز میفرمایند: «فاطمه، فرزند من، بهترین اهل زمین است از نظر عنصر (خلقت و تکون وجودی)، از نظر حسب و نسب و نیز کرامت و بزرگواری».
امامصادق (ع) میفرمایند: «حقیقتا ما عظمت و بزرگی حضرت زهرا (س) را درک نمیکنیم» (تفسیر فرات کوفی، ص۵۸۱)؛ و نیز میفرمایند: «فاطمه را فاطمه نامیدند؛ چون عموم خلق از درک و شناخت حقیقت حضرت زهرا (س) عاجز هستند».
حضرت زهرا (س) سرّ مکتوم هستند، فقط قبر ایشان مخفی نیست، بلکه حقیقت وجودیشان نیز مخفی است و در شناخت ایشان ناتوان هستیم. آیتا... بهاءالدینی میگفت: «کنیهامابیها که تو مادر پدرت هستی، یک اضافه تشریفاتی نیست؛ یعنی حقیقتاام تربیتی پیغمبر (ص) بودند و از ایشان بهره میبردند. در روایت است «خلقت من نور عظمها...» یعنی از نور عظمت خدا خلق شده و خلقتشان فوقالعاده است.
از یادگاریهای ماندگار صدیقهطاهره (س)، تسبیحات حضرت زهرا (س) است که خوب است هنگام صبح و قبل از شروع کار و نیز قبل از خواب به این کیفیت «۳۳مرتبه سبحانا...، ۳۳مرتبه الحمدا... و ۳۴مرتبه ا... اکبر» و بعد از فرایض به ترتیب ۳۴مرتبه ا... اکبر، ۳۳مرتبه الحمدا... و ۳۳مرتبه سبحانا... خوانده شود. در روایت است که امامصادق (ع) فرمودند: «ثواب این تسبیحات بالاتر از هزار رکعت نماز مستحبی است» و نیز فرمودند: «ما بچههایمان را به این ذکر عادت میدهیم تا بعد از نماز به آن اهتمام کنند».
اگر از ما بپرسند مهمترین پیام حضرت زهرا (س) نهتنها برای دوستان و شیعیانشان بلکه همه عالم چیست، بدون شک از مهمترین پیامها و خواستههای صدیقهکبری (س)، احیای امر ولایت و امامت امیرالمؤمنین (ع) است. محمودبنلبید میگوید: به حضرت زهرا (س) عرض کردم آیا پدرتان رسولخدا (ص)، درباره علیبنابیطالب (ع) سفارشی کردهاند؟
حضرت صدیقه (س) شگفتزده شدند و فرمودند: «از این سؤال تعجب میکنم! آیا غدیر خم را فراموش کردید؟ خدای متعال بعد از جریان غدیر خم برای احدی از این امت، عذر و بهانهای باقی نگذاشت و حجت را بر همه تمام کرد و پیامبر (ص)، علی (ع) را بعد از خود، سرپرست امت معرفی کردند»؛ لذا علت نالهها و گریههای فاطمی، حق ازدسترفته امامعلی (ع) و احقاق این حق بود که افراد نالایق غصب کرده بودند.
روایات درباره برکات تسبیحات حضرت زهرا (س) توصیه بسیار دارند و در حدیث است ذکر کثیری که خدا در قرآن به آن تصریح دارد، همین تسبیحات حضرت زهرایمرضیه (س) است، لذا خوب است ما بهعنوان محبان یگانه بانوی عالم به اندازه خودمان از ایشان در اهتمام به این تسبیحات الگوبرداری کنیم؛ بهویژه آنکه پیامبر (ص) فرمودند: «فاطمهجان! خدا با این تسبیحات، امر دنیا و آخرت تو را در هر روز کفایت میکند» و این برای ما هم توصیه است تا با انس با این تسبیحات و اهتمام به آن، امورمان را به خدا واگذار کنیم.
ذکر فضایل و مناقب حضرت فاطمهزهرا (س) هم رحمت الهی را جذب و هم گناهان ما را پاک میکند و هم وسیله دستگیری و شفاعت ما در روز قیامت است؛ پیامبر (ص) فرمودند: «یا فاطمه! هرکه بر شما صلوات و درود بفرستد، خدا گناهانش را میآمرزد و در بهشت هرجا من باشم، با من محشور میشود». یک صلوات بر فاطمهزهرا (س) چنین برکات و آثار بیبدیلی دارد و خوب است با این ذکر «اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَهَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها وَالسِّرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ» بر ایشان درود بفرستیم.
یکی از ویژگیهای مهم حضرت زهرا (س) این است که دائم به فکر دیگران بودند. مال و جان و آبرویشان و همه وجودشان را صرف هدایت بشر کردند؛ مثل شمعی که همه وجودش ذوب میشود تا همه عالم نجات پیدا کنند و راه را از بیراهه بفهمند. اماممجتبی (ع) فرمودند: «شبی کنار بستر مادرم حضرت فاطمه (س) بودم، از اول شب تا اذان صبح، دائم برای مؤمنان و مؤمنات و دوست و آشنا دعا میکردند. بعد از اذان صبح من عرض کردم: شما فقط برای دیگران دعا کردید و برای خودتان دعا نکردید، فرمودند: یا بنی! الجار ثم الدار». امروز به این فراز از سیره فاطمی، بیش از هر زمان نیاز داریم تا در سختیها و مشکلات، دیگران را تنها نگذاریم.
ابنعباس سالها بعد از ماجرای حمله به خانه امیرالمؤمنین (ع) و همچنین وقایع کوچه و شهادت حضرت زهرا (س)، به محضر امامعلی (ع) رسید و عرض کرد: سؤالی دارم؛ امسال قنفذ از مالیات معاف شده است، چرا به وی چنین عنایتی میشود؟ حضرت امیر (ع) به اطراف نگریستند و گریه کردند و فرمودند: «ابنعباس! میدانید چرا به وی اینچنین عنایت میشود؟ چون به کشتن همسرم زهرا (س) کمک کرد!»
حضرت زهرا (س) با شدت درد و جراحت، خود را به میانه راه رساندند تا مانع بردن امیرالمؤمنین (ع) به مسجد شوند. امام صادق (ع) فرمودند: «علت شهادت مادرم فاطمه (س)، شدت تازیانههایی بود که بر بازوان ایشان فرونشست!». این جراحتها به قدری بود که هنگام غسل، مولای متقیان بهشدت بر آنها گریستند.